Wyświetlanie jednego wyniku
Mango to uwielbiany na całym świecie indyjski owoc. Charakteryzuje się urzekającym, słodki aromatem i cudownym smakiem. Jego żółto-pomarańczowy miąższ jest delikatny i kremowy. W Polsce trudno jest kupić w sklepach spożywczych dojrzałe owoce mango, dlatego, jeśli chcesz przyrządzić z nich deser, napój albo danie, warto skorzystać z gotowej pulpy. Jest to pełnowartościowy miąższ z dojrzałych, pełnych smaku i aromatu owoców, który został zmiksowany i zamknięty w szczelnych puszkach.
Do czego można wykorzystać pulpę mango?
Pulpa mango ma bardzo wiele zastosowań. Można użyć jej np. do zrobienia pysznego i orzeźwiającego napoju cieszącego się w Indiach wielką popularnością, czyli mango lassi. Wystarczy zmiksować jogurt, wodę, odrobię cukru lub miodu z pulpą mango i cieszyć się cudownym, słodkim smakiem. Pulpa nadaje się także do tworzenia deserów. Doskonale pasuje do sernika lub innych ciast. Sprawdza się również w roli smacznej polewy do różnorodnych wypieków. Będzie też pysznym nadzieniem do naleśników albo dodatkiem do deserów lodowych. Pulpę tę można również dodawać do wytrawnych mięsnych dań (np. jako sos do pulpetów albo pieczonego mięsa).
Dlaczego pulpa z mango jest tak zdrowa?
Warto włączyć pulpę mango do swojej diety, gdyż ten egzotyczny owoc jest bogaty w cenne witaminy i mikroelementy (m.in. witaminy A, C, E i B oraz miedź, magnez, żelazo i potas). Mango skutecznie przeciwdziała chorobom nowotworowym, ponieważ jest bogate w polifenole. Ciesz się cudownym smakiem i prozdrowotnym działaniem zmiksowanych, dojrzałych owoców mango zamkniętych w puszkach.